Lessen

Rolstoeldansen in Ekeren

  

Rolstoeldansen is een fijne vrijetijdsbesteding voor mensen met een fysieke handicap.  Bewegen op muziek en in gezelschap van gelijkgestemden. Wat wil je nog meer.  Bovendien kan iedereen er aan mee doen ongeacht de aard van de mobiele beperking.  
In de loop van de voorbije 15 jaar hebben we heel wat mensen gelukkig gemaakt met lijndansjes, fundansen, stijldansen,  maar ook met jive, disco en hip-hop.. inderdaad, dat kan allemaal in een rolstoel.  Op het sportieve vlak was en is Dansprovant een voortrekker op nationaal en internationaal vlak. We leveren jaarlijks Belgische kampioenen, in 2022 nog een zilveren medaille op het Europees Kampioenschap en in 2017 organiseerden we het Wereldkampioenschap Rolstoeldansen.  

Op 2 september 2023 verhuizen we naar de nieuwe gebouwen van het BUSO (bijzonder secundair onderwijs voor jongeren met een motorische beperking) in de Leo Baekelandstraat in Ekeren. Er wacht ons een mooie grote danszaal met alle aangepaste voorzieningen. Mogelijk kunnen we daar een aantal jongeren warm maken voor onze sport.

Rolstoeldansen biedt immers enkele unieke voordelen ten opzichte van andere sporten voor mensen met een mobiele beperking.  In tegenstelling tot sommige individuele activiteiten, stimuleert rolstoeldansen de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen door de interactie tussen danspartners en de dansgroep. Rolstoeldansen combineert fysieke activiteit met creatieve expressie. De dansers verbeteren niet alleen hun rolstoelbehendigheid, coördinatie en spierkracht, maar tevens hun mentale welzijn.   

De dansvorm is bovendien eenvoudig aanpasbaar aan de individuele behoeften en mogelijkheden zodat bijvoorbeeld dansers met een manuele en een dansers met een elektrisch aangedreven rolstoel perfect samen kunnen dansen.

Maar rolstoeldansen biedt vooral een leuke en plezierige activiteit waarbij iedereen geniet van de muziek, de beweging en het gezelschap.  Hier nog dansprvant in actie https://photos.app.goo.gl/fz6P9v1wGr2tBTTA7

Voor de data van de lessen, de kostprijs en andere praktische informatie verwijzen we naar de rubriek "Praktisch".
Meer info: Leona Pellens - lpellens@hotmail.com - 0475 417 813 

 

Parkitango in Ekeren 

In samenwerking met de Vlaamse Parkinson Liga (VPL)  organiseert Dansprovant tevens de danscursus  “ParkiTango”, Argentijnse tango voor mensen met parkinson en hun partner.   
Tangodansen is niet alleen aangenaam om te doen. Het bevordert een betere balans, een rechte lichaamshouding en zet onze hersenen aan het werk.  Tevens vormen de deelnemers er een hechte vriendenkring van gelijkgestemden en lotgenoten. 

…en wat zegt de open artificiële intelligentie over “Parkitango”

Het is een goede evolutie dat er meer bewegingsactiviteiten bijkomen die zich specifiek richten naar parkinsonpatiënten. Dat geeft de mogelijkheid een activiteit te kiezen die meer past bij de mogelijkheden en interesses van de betrokkenen. Naast parkibox, parkiyoga, parki-petanque is er nu ook parkitango in samenwerking met de Vlaamse Parkinson Liga. Maar wat zijn nu de specifieke voordelen van de Argentijnse tango ? Ik vroeg het eens aan de wereld van de “artificiële intelligentie” -  https://chat.openai.com/  en dit kreeg ik als resultaat. Probeer het zelf maar eens.

"Samenvatting van de 5 belangrijkste voordelen van de Argentijnse tango voor mensen met Parkinson volgens internationale wetenschappelijke studies en experimenten:

  1. Verbeterde motorische vaardigheden: Onderzoek heeft aangetoond dat de Argentijnse tango gunstige effecten heeft op de motorische vaardigheden van mensen met Parkinson. Regelmatig dansen kan helpen bij het verbeteren van balans, coördinatie en looppatronen, wat vaak problematisch is bij Parkinson-patiënten.
  2. Verminderde symptomen van depressie en angst: Tango-dansen wordt ook geassocieerd met verbeteringen in de geestelijke gezondheid van Parkinson-patiënten. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de dansactiviteit kan leiden tot een vermindering van depressieve symptomen en angstgevoelens, waardoor de algehele kwaliteit van leven wordt verbeterd.
  3. Sociale interactie en verbondenheid: De Argentijnse tango is een partnerdans die sterke sociale interactie bevordert. Parkinson-patiënten die deelnemen aan tangolessen ervaren vaak een gevoel van verbondenheid met anderen in de dansgemeenschap, wat kan bijdragen aan een positieve gemoedstoestand en welzijn.
  4. Verhoogde cognitieve functie: Verschillende onderzoeken suggereren dat dansen, waaronder de Argentijnse tango, kan bijdragen aan een verbeterde cognitieve functie. Dit kan een positief effect hebben op aandacht, geheugen en informatieverwerking bij Parkinson-patiënten.
  5. Aanvullende therapie naast traditionele behandelingen: Tango-dansen kan een waardevolle aanvullende therapie zijn voor mensen met Parkinson, naast traditionele behandelingen zoals medicatie en fysiotherapie. Het kan helpen om de fysieke en mentale uitdagingen van Parkinson aan te pakken en de algehele levenskwaliteit te verbeteren."

We dansen op dinsdagnamiddag in Ekeren, Dienstencentrum De Nobele Donk, Prinshoeveweg 21, 2180 Ekeren-Antwerpen, van 13.30u (beginnende dansers) en 14u (gevorderde dansers) tot 16u.  

Hierbij nog een interessante reportage van de VRT in “Iedereen beroemd” https://www.facebook.com/watch/?v=441230714197403 en Parkitango in beeld :https://photos.app.goo.gl/Ffoovz1GCu5PidEu9

Voor de data van de lessen van het najaar, de kostprijs en andere praktische informatie verwijzen we naar de rubriek "Praktisch".  

Meer info:  Leona Pellens, Dansprovant vzw, lpellens@hotmail.com - 0475 417 813
en Raymond Thilemans - ray.thilemans@parkinsonliga.be - 0475 42 52 29

Misschien tot binnenkort.
Leona Pellens, dansleraar

 

Partners

Contact


Locatie

Dansprovant
Bachlaan 9, 2960 Brecht

tel

+32 (0)475 96 57 97
+32 (0)475 41 78 13

email

jefnull@dansprovant.be
leonanull@dansprovant.be

Volg ons


 

© 2015 - 2024   All web projects